Panamagie

Deze weblog gaat over onze emigratie ervaringen (2006 - 2011). We hebben een herbebossings en toerisme bedrijf. We ontvangen gasten in onze bed en breakfast en bos-tuin. Zie www.hotelheliconiapanama.com Voor de tuin, zie: www.tanagertourism.com Ecotoerisme is belangrijk - ECO betekent voor ons 'Ecological and Community Oriented'. Nieuwe blogs met meer fotos, zie: www.panamagic.wordpress.com Volg ons ook op facebook: Heliconia Inn e-mail naar: tanagertourism@gmail.com

maandag, juli 17, 2006

Apen in Panama en Nederland

Begin dit jaar waren we samen al twee maanden op verkenningstocht in Panama en ontmoetten wij Mr. Benedetti, directeur van de Summit gardens (zie ook www.summitpanama.org), als spreker bij de Audubon society van Panama (www.panamaaudubon.org). Elke 2e donderdag van de maand organiseert de Audubon society een praatje en het praatje van Benedetti ging over zijn toekomstplannen met Summit Gardens. Daar merkte hij op dat het niet zo moeilijk was om sponsors te vinden voor de verblijven van de jaguar, de harpijarend (nationaal symbool van Panama) en kleurrijke papagaaien, maar dat het niet meeviel om fondsen te vinden voor de apen.

Daarom besloten wij in Nederland actie te ondernemen. Eerst hebben we een e-mailtje naar de Apenheul (www.apenheul.nl) gestuurd. Daar kregen we een leuk antwoord op, de Apenheul was mogelijk geïnteresseerd in samenwerking met Summit Gardens. Dat hebben we gauw aan Benedetti gemeld, die ons wat extra info opstuurde. En met die info zijn we op bezoek geweest bij de Apenheul. De Apenheul heeft een fonds opgericht (Apenheul Primate Conservation Trust) waaraan ze 2% van hun inkomsten schenken.

De APCT gebruikt dat geld vooral voor projecten met als doel de bescherming van apen en lemuren, maar ook voor steun aan andere dierentuinen. Daarbij maakt het fonds uiteraard veel gebruik van de kennis en ervaring die aanwezig is bij het personeel van de Apenheul. Het fonds is vooral geïnteresseerd in langdurige samenwerkingsverbanden en waar het dierentuinen betreft, vooral in werk met doodshoofdaapjes. Dezelfde als meneer Nilson van Pippi Langkous. Nu komen er in Panama doodshoofdaapjes voor, maar alleen in het uiterste westen, aan de grens met Costa Rica, o.a. in het internationale park La Amistad.

De afgelopen week hebben we goed nieuws ontvangen: De raad van bestuur van het APCT gaat in principe akkoord met een samenwerkingsverband met Summit Gardens!! We hebben het goede nieuws direct doorgegeven aan Benedetti en we zijn ook even langs geweest om hem meer te vertellen over de Apenheul, o.a. met een Powerpoint presentatie.
Daarna hebben we besloten om in de komende maand een voorstel te maken voor de eerste activiteiten. We hebben ook de huidige apen in de tuin nog bezocht, samen met de nieuw aangenomen apen-oppasser, Halit. Zij en Benedetti hebben de afgelopen maanden ook niet met zijn armen over elkaar gezeten. Hele goede ontwikkelingen dus. Wij zullen er niet rijk van worden, maar we bouwen zo wel sociaal kapitaal (goodwill) op in Panama.

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home