Panamagie

Deze weblog gaat over onze emigratie ervaringen (2006 - 2011). We hebben een herbebossings en toerisme bedrijf. We ontvangen gasten in onze bed en breakfast en bos-tuin. Zie www.hotelheliconiapanama.com Voor de tuin, zie: www.tanagertourism.com Ecotoerisme is belangrijk - ECO betekent voor ons 'Ecological and Community Oriented'. Nieuwe blogs met meer fotos, zie: www.panamagic.wordpress.com Volg ons ook op facebook: Heliconia Inn e-mail naar: tanagertourism@gmail.com

maandag, januari 07, 2008

Dammetje bouwen

Toen we trouwden was ik er al voor gewaarschuwd, Kees heeft iets met vissen en water en zo. Toendertijd hadden we aquaria en een paludarium, nu hebben we acht hectare grond in een potentieel tropisch bos. En er is water. En daar kun je een of meerdere dammetjes in bouwen, net als vroeger op vakantie in Frankrijk...

Het is ook nu een uiterst serieuze aangelegenheid want onze geboorde waterput heeft niet genoeg water voor een electrische pomp (zie blog over pech). We moeten water verzamelen in een land waar water in eerste instantie niet zo schaars lijkt. We hebben de uit Afrika meegenomen literatuur er op nageslagen en besloten dat de dam zonder cement gebouwd moet worden met “gabionnen”. Een gabion is een soort doos van gaas (dat stevige met ruitvormige openingen) waar je ter plekke stenen in legt. Vele dozen samen maken een dam die stevig ligt, maar toch ook enigszins flexibel is!

We waren amper een dag terug in Mariato en we stelden het ophangen van schappen in ons nieuwe huis nog even uit en gingen weer naar het land. Kees had ons stroompje al uitvoerig bestudeerd en de plaats uitgezocht waar de dam het beste geplaatst zou kunnen worden. Hij begon ijverig met het graven!

Op de dinsdag in Santiago kochten we 30 meter van het hekwerk gaas (ze deden niet minder!).
En omdat we woensdag toch zand moesten halen op het strand (met vergunning, Playa Reina) konden we ook wat stenen meenemen, voor de dam. We waren dinsdag nog even langs gegaan bij onze gebruikelijke panamese hulptroepen, maar die bleken allemaal niet in de buurt te zijn.
En dus gingen wij op woensdag 19 december met zijn tweeën met een schep en een emmer naar het strand, om ongeveer een halve kubieke meter zand en een kwart kubieke meter grote ronde stenen in de auto te laden. Dat hebben we dus zes keer gedaan. Sta er maar even bij stil, het is reuze zwaar werk, vooral omdat na het in de auto scheppen, alles er ook weer uit moet – in de tuin bij het huis. En bovendien lagen de mooiste en grootste stenen steeds verder weg...

En u voelt het inmiddels al aan, al dat materiaal moet ook nog richting de plek van de dam versleept worden. Onze hulptroepen waren nog steeds niet terug, maar we vonden twee andere Panamezen bereid om nog wat extra geld te verdienen voor de Kerst. Omdat we toch zo heel veel gaas hadden leek het beter om gewoon een heel lange gabion te maken als basis. Die hebben we vervolgens zelf versleept naar de plek alwaar deze perfect paste (het gaas geeft een beetje mee).

En vervolgens is Kees bezig geweest met vullen. Dat moet uiteraard met beleid. Eerst grote en zo plat mogelijke stenen op de bodem en langs de randen. Dan het centrum vullen met grote stenen en grind en het geheel afdekken met grote platte stenen. Tot slot kan de gabion ‘dichtgenaaid’ worden met ijzerdraad. Daarna moet er nog grind en grof zand tegenaan en overheen gegooid worden om de dam min of meer waterdicht te maken. En uiteraard hebben we er een buis ingepast zodat we het stuwmeer leeg kunnen laten lopen als dat nodig mocht zijn.

Het water is gestegen van enkeldiep tot bijna kniediep (en Kees heeft lange benen)! De bedoeling is dat er straks (over een maand of twee of zo) gabions achter en op de eerste komen te liggen, zodat het waterniveau verder opgekrikt kan worden.

1 Comments:

At 2:41 p.m., Anonymous Anoniem said...

Komen er ook foto's van dit leuke karweitje bij???
groeten, Felicie

 

Een reactie posten

<< Home