Panamagie

Deze weblog gaat over onze emigratie ervaringen (2006 - 2011). We hebben een herbebossings en toerisme bedrijf. We ontvangen gasten in onze bed en breakfast en bos-tuin. Zie www.hotelheliconiapanama.com Voor de tuin, zie: www.tanagertourism.com Ecotoerisme is belangrijk - ECO betekent voor ons 'Ecological and Community Oriented'. Nieuwe blogs met meer fotos, zie: www.panamagic.wordpress.com Volg ons ook op facebook: Heliconia Inn e-mail naar: tanagertourism@gmail.com

dinsdag, september 04, 2007

Voorstellen Schrijven

De afgelopen weken zijn we weer beredruk geweest. Niet alleen met het planten van bomen en andere werkzaamheden, maar ook met het (her)schrijven van een businessplan. In juni hadden we een samenvatting van ons plan ingediend bij het Business in Development netwerk (http://www.bidnet.org/). Die organisatie probeert investeerders en ondernemers bij elkaar te brengen en organiseert elk jaar een competitie. De beste businessplannen kunnen tot 20,000 Euro winnen, uiteraard te besteden aan het tenuitvoer leggen van het ingediende businessplan.

Dit jaar hebben ruim 4000 mensen een samenvatting ingeleverd. Iedereen die door mocht zou commentaar krijgen (daar deden we het voor!) en de allerbeste voorstellen zouden een persoonlijke coach toegewezen krijgen om te helpen bij het schrijven van het volledige businessplan. En jawel, begin augustus hoorden we dat we, net als 2000 anderen, door de eerste selectie waren. Dat verwonderde ons niet echt, we hebben een goed idee en Kees kan een aardig voorstelletje schrijven al zegt ´ie het zelf en het zou ons pas verbaasd hebben als we niet door de eerste selectie waren gekomen. Wat ons wél meeviel was dat we geen commentaar kregen, maar een coach om ons te helpen bij het schrijven van het volledige plan! We zaten dus bij de top van de 4000 samenvattingen!

De afgelopen weken zijn we dus nogal druk geweest met het herschrijven van het volledige voorstel (er bestond uiteraard al een plan, maar dat was al een paar keer aangepast). De tekst was het probleem niet, die was volgens onze coach (die jaren bij een groot internationaal opererend bedrijf heeft gewerkt en nu voor de PUM {Project Uitzending Managers} bedrijven in ontwikkelingslanden advies geeft) uitstekend. Maar het kloppend krijgen van de cijfertjes was andere koek. De organisatie had een excell-bestand voorgeprogrammeerd dat ingevuld moest worden. Dat viel allemaal nog niet mee voor ons omdat we niet zo bar veel ervaring hebben met bedrijfseconomie. Wisten wij veel wat ´retained earnings´ en NPV waren Bovendien ging de communicatie met de coach per e-mail en dan is het af en toe niet gemakkelijk. Maar we zijn er uiteindelijk uitgekomen en het plan is afgelopen weekeinde ingediend (de deadline is 3 Sept om middernacht Europese tijd). En nu is het dus afwachten of we tot de winnaars behoren. Die worden bekend gemaakt in oktober.

En omdat we toch bezig waren hebben we ook een voorstelletje ingediend voor de ´Green Picnic Challenge´ van de postcodeloterij (zie http://www.postcodeloterij.nl/GoedeDoelen/PICNICGreenChallenge.htm).
Daar valt een half miljoen te verdienen met het winnende voorstel. We hebben daar niet hetzelfde voorstel ingediend, maar samen gebrainstormd over aanvullende activiteiten en die dus in een voorstel volgens weer een ander formulier ingediend . De kans dat we hiermee winnen achten we zelf niet zo groot, maar je weet maar nooit. Kees kan tenslotte, zoals nu weer bewezen is, een aardig voorstelletje schrijven.

Ps. Er zijn geen foto´s bij dit blog, maar we hopen nu weer regelmatiger te bloggen en fotograferen!

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home