Panamagie

Deze weblog gaat over onze emigratie ervaringen (2006 - 2011). We hebben een herbebossings en toerisme bedrijf. We ontvangen gasten in onze bed en breakfast en bos-tuin. Zie www.hotelheliconiapanama.com Voor de tuin, zie: www.tanagertourism.com Ecotoerisme is belangrijk - ECO betekent voor ons 'Ecological and Community Oriented'. Nieuwe blogs met meer fotos, zie: www.panamagic.wordpress.com Volg ons ook op facebook: Heliconia Inn e-mail naar: tanagertourism@gmail.com

woensdag, mei 02, 2007

Afgeleid

Het regenseizoen is echt begonnen; de afgelopen weken hebben we twee tot drie regenbuien per week gehad. Zowel planten als dieren reageren daar heel snel op en we zien allerlei nieuws rondkruipen en rondvliegen op ons land. Erg spannend, maar het leidt ook wel eens af en een enkele keer wordt het werk er ernstig door vertraagd.

Twee weken geleden ging Kees op weg om het pad hier en daar te verbeteren maar was binnen drie minuten weer terug om Loes op te halen, en het fototoestel. Er lag een slang van anderhalve meter in een boompje vlak naast het pad. De tak waar de slang in was gekropen, boog helemaal door onder het extra gewicht (toegegeven, de tak was net een centimeter dik). Uiteraard moesten er eerst de nodige foto’s genomen worden van het beest voor er verder gewerkt kon worden (voor deze blog en de website!). Daarna ging Kees wel aan het werk, maar dat moest plaatsvinden vlak bij de slang, dus zowel hijzelf als de slang keken steeds over zijn schouder.

voor enkele plaatjes...
http://pg.photos.yahoo.com/ph/loesroos/album?.dir=/44cere2&.src=ph&.tok=phCz6rGBsZ2FWn7I
We hebben de foto aan verschillende mensen laten zien en iedereen is het erover eens dat het een ‘Jaba’ is (spreek de j uit als een boterzachte g, bijna een h). Waar ze het niet over eens waren was of het beest giftig was of niet. Volgens de lokale boeren is deze slangesoort niet agressief, maar wel moedig en giftig. Volgens een student milieukunde was het beest niet giftig en niet agressief, dat wil zeggen, zolang je ze niet lastig valt. Als je ze wel lastig valt dan kringelen ze rond je benen en slaan ze je met hun staart om je te laten schrikken...

Op het internet hebben we de slang uiteindelijk ook gevonden. Het is een kippenslang of tijgerratslang (Spilotes pullatus). De slang hoort thuis in de familie Colubridae en wordt tot 3 meter lang! De tijgerratslang (dat klinkt toch een stuk beter dan kippenslang?) doodt zijn prooi (kleine zoogdieren, hagedissen, andere slangen en amfibien) door verwurging, dus erg giftig zal hij(zij) niet zijn.

Wij vonden ook dat de tijgerratslang erg kalm was; We konden op minder dan drie meter komen zonder dat de slang ook maar enig teken van nervositeit toonde. Dat schijnt in gevangenschap anders te zijn, de meeste (Nederlandstalige) sites op het internet meldden dat het beest agressief is.

En naast de slang hebben we nu ook definitief een of meerdere grote leguanen op ons terrein, maar die hebben we nog niet gefotografeerd. Dat we een schildpad hadden en grote en kleine kikkers hebben hadden we nog niet beschreven, maar bij deze ook (binnenkert) wat foto’s van andere fauna op ons land.

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home