Panamagie

Deze weblog gaat over onze emigratie ervaringen (2006 - 2011). We hebben een herbebossings en toerisme bedrijf. We ontvangen gasten in onze bed en breakfast en bos-tuin. Zie www.hotelheliconiapanama.com Voor de tuin, zie: www.tanagertourism.com Ecotoerisme is belangrijk - ECO betekent voor ons 'Ecological and Community Oriented'. Nieuwe blogs met meer fotos, zie: www.panamagic.wordpress.com Volg ons ook op facebook: Heliconia Inn e-mail naar: tanagertourism@gmail.com

maandag, januari 08, 2007

Herbebossing

Toen de eerste boompjes na twee weken (zie blog november) nog steeds leefden, heb ik vervolgens twee zuurzakken gepoot en een paar dagen later ook nog wat reeds uitlopende kokosnoten vanuit de huis-tuin op strategische plekken op ons land neergelegd. Omdat we ook graag bloemen willen heb ik nog drie heliconia planten gepoot (uitlopers die ik eventjes heb geleend van een ongebruikt restje land van de buurman, die toch alleen maar is geïnteresseerd in rijst....).
De planten waren allemaal nog in leven toen Loes op 19 december voor het eerst weer op ons land kwam kijken. De eerste mahonieboompjes zijn ook definitief aangeslagen en waren al zeker vijf centimeter gegroeid in die vier weken. We waren er dus van overtuigd dat onze planttechniek goed genoeg was.

Nu is december/januari niet de beste tijd om te planten hier in Panama. Het regent niet meer en het is heet met meer zon, dus veel soorten overleven stress door overplanten niet. Desondanks was er nog wel wat te krijgen in de kwekerijen dus we hebben gedurende de afgelopen maand toch nog heel wat extra geplant. Rond 21 december hebben we, met wat gehuurde menskracht, 15 ‘Sauces’ geplant. Sauce is Spaans voor wilg, maar we weten nog niet precies welke boom we nu eigenlijk hebben, alleen maar dat het een lokale soort is die veel schaduw geeft. Ook hebben we een tiental palmen geplant en twee guavebomen. Dat laatste is in zekere zin water naar zee dragen, net als het planten van de ‘nances’ (lokaal fruit) overigens, want beide soorten staan en groeien reeds in tamelijk grote getale op ons land. We herkenden ze pas na het poten van de gekochte plantjes, want toen wisten we uiteraard wel precies hoe ze eruit zagen. Nou ja, nu staan er ook een paar waar we ze hebben willen en de anderen kunnen we kappen als dat nodig mocht zijn.

Op 28 december hebben we nog eens 80 planten gepoot die we gekocht hadden in weer een andere grote kwekerij. We besloten ook om nog 10 mahoniebomen (Swietenia) te planten (deze zijn aangekocht in iets groter formaat), goed hout is nooit verkeerd. Verder nog 10 guayacans (Tabebuia ochracea), ook een hardhoutsoort die toevallig ook een paar dagen mooi bloeit aan het begin van de droge tijd, 10 wilde cashews (Anacardium excelsum), 10 “rode appels” (maar niet de nederlandse versie, het is vermoedelijk Syzygium jambos), 6 Campana amarillo (Schizolobium parahyba), 5 rode dwerggembers en 5 roze reuzengembers (Zingiber spp.) en we kregen een Panama-boom (Sterculia apetala) kado en twee “cauochoucs” die lijkt op de rubberachtige kamerplant in de vijgen familie. En direct in het nieuwe jaar, 3 januari, hebben we nog eens 32 heliconias, verdeeld over vier soorten geplant. We hadden ook nog 24 andere zaailingen in zakjes gekregen van een lokale soort die ze “harina” (letterlijk ‘meel’) noemen, maar die moeten nog even afharden in onze eigen door Kees gebouwde kweekruimte.

Fotos zijn binnenkort te zien via een yahoo internet album: click hier: http://pg.photos.yahoo.com/ph/loesroos/album?.dir=/970bre2&.src=ph&.tok=phpumIGBxI5Zi6q4. (de nummers achter de foto´s is het percentage verkleining toegepast...)

Op ons land staan er nu dus ruim honderd bomen extra, plus nog eens 50 struiken extra, voornamelijk gembers en heliconias. Inmiddels hebben enkele bomen vraatschade door de “rondjes-snijd-rups” en sprinkhanen. Eén boom hebben we zo definitief verloren (een wilde cashew). We weten niet zeker of de panama-boom het gaat halen, hij was al vrij groot met een penwortel buiten het kleine plantzakje en we hadden deze plant meegekregen omdat het de laatste was, maar meestal wordt-ie geplant in mei. Onze panama-boom heeft de blaadjes die hij had laten vallen, maar in opgezochte literatuur (Loes is even naar de Smitsonian bibliotheek geweest) blijkt de panama-boom altijd zijn blad te verliezen in januari en februari. We wachten dus af...

Ondertussen komen er ook heel wat bomen vanzelf op in ons “ex-weiland” omdat er nu geen koeien meer komen. Zoals vermeld hebben we al tientallen nances en minstens een dozijn guavabomen. Verder zijn er ook verschillende oude bomen die we nu een naam kunnen geven: we hebben onder andere een paar mooie vijgebomen (Ficus insipida) en een struik/boom die ze ‘canela’ (kaneel) noemen (Mesembrina spp.). Van deze soorten hebben we ook al ‘wilde’ zaailingen geconstateerd.

Maar ja, 8 hectare is toch wel groot en ondanks dat we ons voorlopig concentreren op een paar gebieden, hebben we nog veel meer bomen nodig. Dus hebben we alvast een order geplaatst bij een tuincentrum in de buurt: een lijst met in totaal 115 soorten waarvan er dertig hoge prioriteit hebben. Van elke soort hebben we twee tot vijf plantjes gevraagd. Een tropisch regenwoud is nu eenmaal erg gevarieerd. We zullen meer van dezelfde soort plantjes kopen, maar bij verschillende tuincentra om de genetische variatie te vergroten.
In Malena zelf hebben we ook 85 plantzakjes afgeleverd bij een inwoner die ook beloofde om verschillende interessante stekken en zaailingen te organiseren.

Zelf zijn we ook bezig zaailingen te regelen. We hadden van de buurman een cacaovrucht gekregen en de zaden hebben we gezaaid in de hoop dat we straks in mei ook cacao-bomen kunnen planten. Verder hebben we ook papaya-zaden geplant en die zijn al gekiemd ook, dus die kunnen straks in mei ook de grond in op ons land. Papaya, guava en nance zijn erg populair bij vruchtenetende vogels zoals de tangares en toekans en het zijn ook typische pioniersplanten dus vandaar dat we die graag willen hebben. Ze bieden ook schaduw aan jonge woudreuzen zoals de Tonka boon (Dipteryx panamensis) die we in mei ook hopen te planten.

Al dit en meer zal geplant moeten worden vanaf eind april of mei; we denken dat er al gauw een kleine duizend bomen de grond in moeten... al zin in een vrijwillige werk vakantie bij ons?

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home