Panamagie

Deze weblog gaat over onze emigratie ervaringen (2006 - 2011). We hebben een herbebossings en toerisme bedrijf. We ontvangen gasten in onze bed en breakfast en bos-tuin. Zie www.hotelheliconiapanama.com Voor de tuin, zie: www.tanagertourism.com Ecotoerisme is belangrijk - ECO betekent voor ons 'Ecological and Community Oriented'. Nieuwe blogs met meer fotos, zie: www.panamagic.wordpress.com Volg ons ook op facebook: Heliconia Inn e-mail naar: tanagertourism@gmail.com

maandag, september 11, 2006

Op Reis

Een van de voordelen van werkzaamheden in de tourismesector is dat je dingen mag doen voor je werk die anderen doen in hun vakantie. Zo zijn we bezig om te kijken met wie we kunnen samenwerken. Daarbij hebben we een voorkeur voor kleinere activiteiten die worden uitgevoerd door de inwoners van de streek. In het kader hiervan zijn we afgelopen week op bezoek geweest op het ‘Isla Gobernadora’.

Isla Gobernadora is een eiland dat ligt aan de westkant van de Golf van Monijo, vlak bij Santa Catalina (dat alweer op het vasteland ligt). Op Isla Gobernadora is een kleine toeristenassociatie die steun krijgt van het Peacecorps. Alles is klaar, maar er komen geen klanten want weinig mensen weten van hun activiteiten en bestaan af. De associatie heeft niet het kapitaal om de boot naar Santa Catalina te sturen, waar veel toeristen komen, in de hoop om er een aantal naar Isla Gobernadora te lokken. Bovendien is er niemand die genoeg Engels spreekt en de touristen spreken geen Spaans, dus dan valt het lokken niet mee. (Misschien kunnen ze het met snoepjes proberen?).

We kunnen jullie nu uit eigen ervaring vertellen dat het de moeite waard is om naar Isla Gobernadora te gaan. Het is een tamelijk typisch tropisch eiland met kokospalmen, vissersboten, verlaten stranden, wat oerwoud en één telefoon die regelmatig kapot is. De mensen zijn erg vriendelijk en leven van dag tot dag. Veel bewoners hebben de landbouw ingeruild voor de visserij om dat je dan alleen hoeft te werken als je geld nodig hebt en het werk is ook niet zo zwaar. Het is dus een uitstekende plek om in een hangmat te liggen en te onthaasten.

Een tweepersoonskamer bij Mario kost zeven dollar (speciale aanbieding) en het enige functionele restaurant serveert een maal (vis of kip) voor anderhalve dollar. Als je (gekweekte) leguaan wilt eten, ben je natuurlijk(?) meer kwijt, maar deze delicatesse is toch maar te krijgen op dit afgelegen eiland. Ondanks relatief duur boot vervoer hoeft het verder dus niet veel te kosten als je eenmaal op Gobernadora bent. Maar als niemand weet ervan weet, komt er ook niemand. Want hoewel veel budget-toeristen roepen dat ze onafhankelijk zijn, komen ze niet op het idee om een bootje huren om eens te gaan kijken op een eilandje dat vlak voor hun neus ligt, maar volgen slaafs hun reisgids.

Dat is uiteraard een probleem dat wij straks ook moeten oplossen, Hoe krijgen wij klanten zonder te hoeven wachten tot we in de volgende editie van Lonely Planet en soortgelijke gidsen genoemd worden? Daar hebben we (o.a.) het volgende op bedacht: Omdat er al veel toeristen komen in Santa Catalina, gaan we transport regelen van Santa Catalina via Isla Gobernadora naar Malena en vice versa. Op die manier kunnen toeristen de golf van Montijo zien en hoeven ze niet via dezelfde route met de minibussen van en naar Santa Catalina via Sona. We willen twee keer per week op en neer varen; toeristen kunnen afstappen op Isla Gobernadora voor een paar dagen, of direct door naar de andere kant, naar ons dus ...

1 Comments:

At 8:04 p.m., Anonymous Anoniem said...

Probeer weere even of de comments werken.
Groetjes van Mieke en Don

 

Een reactie posten

<< Home