Panamagie

Deze weblog gaat over onze emigratie ervaringen (2006 - 2011). We hebben een herbebossings en toerisme bedrijf. We ontvangen gasten in onze bed en breakfast en bos-tuin. Zie www.hotelheliconiapanama.com Voor de tuin, zie: www.tanagertourism.com Ecotoerisme is belangrijk - ECO betekent voor ons 'Ecological and Community Oriented'. Nieuwe blogs met meer fotos, zie: www.panamagic.wordpress.com Volg ons ook op facebook: Heliconia Inn e-mail naar: tanagertourism@gmail.com

zondag, juli 23, 2006

TANAGER TOURISM corp.

Hiep hiep hoera, we hebben er gisteren in een barretje om de hoek drie biertjes op gedronken (Balboa Ice... zo heet dat bier): Tanager Tourism corporation is een feit. We hebben onze bedrijfspapieren op 21 juli bij de advocate in ontvangst genomen. Tanager Tourism is een in Panama geregistreerd bedrijf met 500 aandelen (nog zonder waarde), die we nog officieel moeten verdelen!

Heel anders dan in Mozambique kregen we hier alle papieren in een keer – de statuten, vijf indrukwekkend ogende certificaten ter waarde van een door ons in te vullen aantal aandelen die elk een door ons te bepalen waarde hebben. Verder een register in boekvorm waarin we moeten bijhouden wie hoeveel aandelen bezit en ook een soort akte boek met genummerde pagina’s waarvan het gebruik niet langer verplicht is, maar dat nog handig is voor jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen. Het tekenen van onze statuten gebeurt ook gewoon bij de advocaat die met een kopie van je paspoort bij de notaris alles verder regelt.

In Mozambique duurt alleen het verifieren van de bedrijfsnaam al gauw een week, en daarna wordt de inschrijving van de statuten daar nog met de hand bijgeschreven, tegenwoordig met zowaar een verwijzing naar de getypte statuten, in minstens twee verschillende registratie boeken bij de notaris. Vervolgens moest je nog –tig verschillende brieven schrijven en zelf het akte boek kopen en met brief met gecontroleerde handtekeningen aan de rechtbank verzoeken om alle pagina’s in dat akte boek met de hand te nummeren..het duurde al gauw zes maanden voor het bedrijf een feit was.

Het valt ons reuze mee dat het echt werkt in Panama. Verleden week zeiden ze dat het een week zou duren en jawel, het is zo. De kostten waren ook slechts $3.25 meer dan ons als schatting was opgegeven. Uiteraard is het nog niet af. Er moet nog het een en ander aan papieren geregeld worden, maar dit is een belangrijke stap. Volgende week gaan we achter de vergunning aan om ook in Panama te mogen opereren: als consultant via de commerciele vergunning en als investeerders in Toerisme met een toerisme vergunning...

En we moeten ook nog achter een verklaring van goed gedrag aan, want ondanks dat de verklaring uit Mozambique wel zes stempels had, inclusief eentje van het ministerie van buitenlandse zaken, zat de goede, ‘het apostille’, er niet bij en dus kunnen we er niets mee... Om het via Nederland te doen is ook nogal lastig, want daar wil men dat de ontvanger hier (het ministerie dat gaat over immigratie nemen we aan) de helft van het formulier invult, maar het formulier is in het Nederlands. U ziet allen, de bureaucratie houdt ons en de ambtenaren nuttig bezig.

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home