Panamagie

Deze weblog gaat over onze emigratie ervaringen (2006 - 2011). We hebben een herbebossings en toerisme bedrijf. We ontvangen gasten in onze bed en breakfast en bos-tuin. Zie www.hotelheliconiapanama.com Voor de tuin, zie: www.tanagertourism.com Ecotoerisme is belangrijk - ECO betekent voor ons 'Ecological and Community Oriented'. Nieuwe blogs met meer fotos, zie: www.panamagic.wordpress.com Volg ons ook op facebook: Heliconia Inn e-mail naar: tanagertourism@gmail.com

zondag, augustus 06, 2006

Panama de maat genomen

Meten is weten. Maar als er met twee of meer maten wordt gemeten, wat weet je dan nog? Dat je op moet letten, en dat zul je zeker moeten doen in Panama. Het lijkt erop dat er geen echte beslissing is genomen over welke eenheden er hier gebruikt mogen worden.

Kijk, afstanden worden aangegeven in meters en oppervlakten gaan in hectares. Behalve als het over huizen gaat, want aannemers schatten de constructie prijs op basis van vierkante voeten. Maar als je er (zelf) plavuizen in wilt leggen, dan kom je tot de ontdekking dat die weer per vierkante meter worden verkocht. Dat Amerikanen geen A4 gebruiken maar ‘letter size’ wist u misschien al vanwege de optie in een bekend tekstverwerkingsprogramma, maar wist u ook dat de beugel in dossiermappen voor die maat smaller is, zodat de perforatiegaatjes dichter bij elkaar moeten zitten en dat je dus niets hebt aan een in Europa gemaakte perforator?

Overigens geven de snelheidsmeters in auto’s met grote cijfers de snelheid in mijlen per uur en in kleinere cijfers de snelheid in kilometers per uur. De totaal afgelegde afstand wordt weer in kilometers aangegeven. De benzine wordt verkocht per gallon, net als melk (kwart of halve gallons) en verf. Wijn komt in flessen van 0.7 liter, frisdrank in flessen van 1 en 2.5 liter en drank in blik komt in fluid ounces (fl. oz). Het bekende blikje is hier 12 fl oz = 355 ml.

Verse produkten, vis, vlees, groenten en fruit worden verkocht per pond (485 gram.), maar boter en margarine worden weer gemeten in grammen. Voorverpakte levensmiddelen kunnen in zo ongeveer elke denkbare eenheid en maat verpakt zijn. Meestal ligt het aan het land van herkomst. Dus balsamico azijn komt in een fles van 250 ml ℮, lokaal verpakte olijfolie in een flesje van 8 oz en pindakaas (uiteraard uit de VS) komt in een potje van 12 oz. Panamese koffie komt in pakjes van bijna een half pond (212 g. = 7.5 oz). Merk op dat er op de in Panama en de VS geproduceerde verpakkingen geen ‘℮’ staat en dat het hier dus het minimum gewicht betreft (of dient te betreffen).

Panamese rum kun je krijgen in verpakkingen van 250 ml tot 1 gallon. Bij die rum moet je helemaal nijdig oppassen, want bij de fles van 1750 ml staat een groot plakkaat van de supermarkt dat beweert dat dat een halve gallon is, maar dat is het dus niet. Een halve gallon is nl 1892.5 ml. Misschien gaan ze ervan uit dat mensen die zulke hoeveelheden rum drinken toch al niet meer kan rekenen?

1 Comments:

At 4:14 a.m., Anonymous Anoniem said...

Hoi Ik vind jullie blog erg goed...en ik wens jullie heel veel succes!!! Zelf ben ik al twee maal in panama (en Costa Rica) geweest en wil ook graag emigeren. helaas ben ik maar alleen...dus dat wordt dan een beetje moeilijk.

Panama is een mooi kland en volgens mij ook de beste keus om te emigreren als je het vergelijkt met andere Midden-Amerikaanse landen.

succes!

Johan

 

Een reactie posten

<< Home