Panamagie

Deze weblog gaat over onze emigratie ervaringen (2006 - 2011). We hebben een herbebossings en toerisme bedrijf. We ontvangen gasten in onze bed en breakfast en bos-tuin. Zie www.hotelheliconiapanama.com Voor de tuin, zie: www.tanagertourism.com Ecotoerisme is belangrijk - ECO betekent voor ons 'Ecological and Community Oriented'. Nieuwe blogs met meer fotos, zie: www.panamagic.wordpress.com Volg ons ook op facebook: Heliconia Inn e-mail naar: tanagertourism@gmail.com

donderdag, augustus 31, 2006

Alleen op de wereld?

Nee bepaald niet. Zelfs niet alleen in Panama en ook al niet de enige investeerders in Panama. We zijn zelfs niet de enige investeerders in Mariato district.
Tijdens ons eerste bezoek hebben we onderhandeld met meneer Remigio. Die had 47 hectare beschikbaar. Helaas, hij wilde alles in een keer verkopen en ging op dat moment niet lagerdan 17,500 Usd/hectare. Tja, dan heb je het wel over ruim 800,000 USD, veel meer geld dan wij beschikbaar hadden/hebben.
Verleden week hoorden we dat hij het land uiteindelijk heeft verkocht aan een Oostenrijker voor 16,500 Usd/hectare. Nog steeds meer dan driekwart miljoen en veel meer dan wij op dit moment kunnen investeren.
Ook hoorden we dat een Frans echtpaar dat eerst 7 jaar in de Dominicaanse Republiek in het tourisme heeft gezeten nu op het Gobernadora eiland is neergestreken. En terwijl ik een keer in het Clarocom cafe zat, ontkwam ik er niet aan om te horen dat de een of andere Amerikaan (waarom hij dacht dat hij in de telefoon moest schreeuwen als hij naar de VS belde weet ik ook niet) ook ergens in Veraguas een stuk grond heeft gekocht.
Tegenover de Cabañas Torio is een stuk van 500 hectare dat oorspronkelijk voor herbebossing met teak was bedoeld, door een Zwitser verkocht aan een Noor (de grond bleek uiteindelijk ongeschikt voor teak).

Zijn wij nu bang voor de concurrentie? Voorlopig nog lang niet. De meeste mensen die investeren, hebben een heel ander doel dan wij. Ze delen de grond die ze kopen op in kavels, maken het bouwrijp en proberen het dan weer door te verkopen aan, vooral Amerikaanse, gepensioneerden. Dat gaat nog niet zo hard als iedereen ons graag wil doen geloven. De eigenaar van Cabañas Torio had in Januari twee stukken verkocht, één aan zichzelf en één aan z’n broer en sindsdien heeft hij alweer een stuk verkocht, en misschien wel twee. OK, elke verkoop brengt een berg geld binnen (de bouwrijpe kavels kosten ongeveer 65,000 USD) maar er zijn ook heel wat kosten aan voorafgegaan. Om een voorbeeld te geven electriciteit tot aan zijn stuk land kostte 20.000 dollar. Hij heeft geloof ik 20 plots, maar ik denk niet dat die man miljoenair zal worden van deze handel.

Dat Franse stel zit ver bij ons vandaan en op een eiland, dus daar kunnen we mee samenwerken in plaats van concurreren. De meest actieve organisatie hier lijkt de ‘Peace Corps’ te zijn, een Amerikaanse vrijwilligers organisatie die in veel gebieden probeert om de cooperaties in dorpen te laten profiteren van het te verwachte toe te nemen toerisme...
Maar het is verder nog erg stil op het gebied van toeristische activiteiten in het zuidwesten van Veraguas.

Binnenkort meer over de peace corps initiatieven.

p.s. Als het goed is is het nu gemakkelijker om commentaar te geven!

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home