Panamagie

Deze weblog gaat over onze emigratie ervaringen (2006 - 2011). We hebben een herbebossings en toerisme bedrijf. We ontvangen gasten in onze bed en breakfast en bos-tuin. Zie www.hotelheliconiapanama.com Voor de tuin, zie: www.tanagertourism.com Ecotoerisme is belangrijk - ECO betekent voor ons 'Ecological and Community Oriented'. Nieuwe blogs met meer fotos, zie: www.panamagic.wordpress.com Volg ons ook op facebook: Heliconia Inn e-mail naar: tanagertourism@gmail.com

vrijdag, september 29, 2006

Bouwplannen...

De mensen die ons langer dan vandaag kennen weten dat wij in Mozambique een huis gebouwd hebben/laten bouwen. Dat heeft toen 13 maanden geduurd en toen hebben we de bouwer eruit gegooid en het langzaam afgemaakt, met een nieuw dak enzo... Het huis is overigens te koop!

Deze week is dan eindelijk na ruim twee en een halve maand onze bankrekening in Panama geopend! Alle goedkeuringen zijn er en de overboeking vanuit NL is in gang gezet, dus nu zijn we dus bijna, echt bijna, de eigenaren van een stuk land waar we op zullen moeten gaan bouwen... Met onze Mozambique ervaring in het achterhoofd zijn we op het ergste voorbereid, maar we kijken goed rond hier.

Zo waren we in Chiriqui een leuk stel Amerikanen tegengekomen die ook al een huis aan het bouwen waren in Barqueta. We werden uitgenodigd om het te bekijken en het viel ons op dat bouwers hier in elk geval mooie trappen kunnen bouwen! Dit echtpaar was erg tevreden met hun Panamese bouwer en volgens hen kostte het minder dan 300 USD/m2.
Een ander stel in Chiriqui heeft ons ook hun huis in aanbouw laten zien. Dat was qualitatief ook goed, maar zij waren iets minder tevreden en toe aan hun tweede Amerikaanse bouwer... zij hadden het over een prijs die twee keer zo hoog lag maar of dat echt waar is?

Affijn, we hebben ook inmiddels twee architecten leren kennen en hen beiden een panorama foto van het terrein laten zien en een ruwe schatting van de hoogtelijnen. Eentje wilde wel langs komen om het terrein zien – zonder daarvoor kosten te rekenen (als wij voor vervoer en eten zorgden). Hij kwam met enkele schetsen gebaseerd op onze eigen voorstellen met interessante variaties. Alleen, helaas als puntje bij paaltje komt dan is het voor zo’n architect alleen de moeite waard als hij het hele terrein en alle toekomstige bebouwing kan ontwerpen en niet toevallig alleen onze eerst fase: een accommodatie toren (4 dubbele kamers) en observatie toren (voor vogels en boomkruinen)...
Want zij vragen voor het eerste plan en de gedetailleerde plannen een percentage en als wij niet te duur willen bouwen dan verdienen zij eigenlijk niet genoeg – vinden ze. Nou dan niet.

De andere architect is een dame, Almyr, die eigenlijk vooral ander werk doet. Zij nam ons mee op bezoek bij een erg interessant Panamees stel die beiden architect zijn. Het huis waar zij in wonen hebben ze zelf onworpen en gebouwd van hergebruikt materiaal. Het onwerp is gebaseerd op een systeem van pilaren en verdiepingen, tot wel vier hoog en dat zouden wij dus kunnen toepassen. Hij heeft het bedacht en het is een goedkoop en flexibel systeem. De architect geeft overigens les op de universiteit (architectuur) en is al eens tot beste Panamese architect uitgeroepen.

Het is ook een practische man. Hij werkt het liefst met beton, aluminium en andere matterialen die weinig onderhoud vergen. Toen we het hadden over het idee van de andere architect om een boom in het huis te zetten, riep hij meteen dat dat geen goed idee was. Bomen bewegen in de wind, laten takken en bladeren vallen en wortels en takken groeien precies daar waar je ze niet wilt hebben. Het is een mooi plan, maar alleen uitvoerbaar als je veel meer geld hebt dan wij.

Het is lastig uitleggen, maar het huis, of liever de verschillende huizen, hadden erg veel sfeer. Dat komt deels ook omdat door het hele huis een thema liep van natuur. Om een voorbeeld te geven: oude tegel stukjes werden gebrekt als mozaiek. In de kelder verbeeldden die mozaieken grondlagen, daarboven water, daar weer boven bomen en dieren. De metalen tralies die voor veiligheid voor ramen zitten waren allemaal vogels of insecten of planten, en ook voor versieringen op het balkon. Een heus canopy balkon want de achtertuin was een jungle die ze zelf geplant hadden langer geleden... er was zelfs een luiaard!

Almyr heeft hopelijk goed naar ons geluisterd en probeert wat voor ons te bedenken dat gebaseerd is op het pilaren systeem, maar alleen alles ietsje hoger (Kees moest te vaak bukken) en wijdser (dat betekent iets zwaardere pilaren, of pilaren met dikker ijzer...)
We houden iedereen op de hoogte.

Sommige mensen hebben in het Yahoo photo album een fantastische (...) roze keuken gezien. Dat is het huis dat min of meer bij het terrein behoort, maar apart getiteld is en in dit geval moeten we de erfrechten kopen. Dat is een wat langer durend proces (ongeveer 6 maanden) maar dan zal het ook verbouwd moeten worden. Misschien dat het in eerste instantie vooral geverfd wordt.

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home