Panamagie

Deze weblog gaat over onze emigratie ervaringen (2006 - 2011). We hebben een herbebossings en toerisme bedrijf. We ontvangen gasten in onze bed en breakfast en bos-tuin. Zie www.hotelheliconiapanama.com Voor de tuin, zie: www.tanagertourism.com Ecotoerisme is belangrijk - ECO betekent voor ons 'Ecological and Community Oriented'. Nieuwe blogs met meer fotos, zie: www.panamagic.wordpress.com Volg ons ook op facebook: Heliconia Inn e-mail naar: tanagertourism@gmail.com

dinsdag, november 28, 2006

Herbebossing

De eerste boompjes zij de afgelopen week de grond ingegaan. Omdat we toeristen willen lokken en toeristen meestal meer geïnteresseerd zijn in beesten dan in bomen, hebben we besloten dat we vooral bomen en struiken planten die aantrekkelijk zijn voor dieren vanwege vruchten, nectar of smakelijk blad. Verder willen we ook bomen aanplanten die hardhout leveren als een soort investering/garantie. Als we dan het perceel willen verkopen en het toerisme zou zijn ingestort, dan hebben we in ieder geval waardevol hout op het perceel staan.

Onze acht hectaren zijn deze week dan ook verrijkt met de eerste tien mahoniebomen (Swietenia macrophylla) lokaal bekend als Caoba, vier Zapotes (Pouteria sapota) een boom die vruchten geeft en goed hout, vier Broodvruchtenbomen (Artocarpus altilis), die, U raadt het al, ook vruchten geven, een ramboetan (Nephelium lappaceum) en verder drie gemberplanten (Zingiber officinale) en vijf pollen citroengras voor de keuken. Tot slot heb ik ook nog vier Schoenmakersbomen (Byrsonima crassifolia), lokaal bekend als nance, geplant. Dat is een kleine boom die vruchten levert en hardhout.

Ik heb de bomen gekocht in een overheids ‘tuincentrum’. Dit tuincentrum verkoopt vooral vruchtbomen en bomen voor herbebossing. Helaas was de keuze nogal beperkt. Wat ik heb gekocht vertegenwoordigt driekwart van de soorten die ze te koop hebben. Maar omdat we wel diversiteit willen hebben, heb ik er nog niet teveel van elk gekocht. De mahonieboompjes waren nog erg klein: net 20 cm hoog en vijf tot zeven blaadjes; de andere boompjes waren tot ongeveer een halve meter hoog.

Daar komt bij dat bomen planten hard werken is en ik de boompjes zo snel mogelijk wilde poten. Eerst een gat graven van een 50 x 50 x 50 cm, een deel van de uitgegraven grond mengen met kunstmest en rijstekaf (om het vochthoudend gehalte van de grond te vergroten), teruggooien in het gat en aanstampen, boompje erin, afvullen en flink nat maken en tot slot bedekken met een dikke laag rijstkaf tegen verdamping. Veel werk, maar het resultaat is er wel naar: de eerste nieuwe blaadjes verschenen binnen vier dagen! Maar we moeten nog wel even geduld hebben voor er geoogst kan worden, op dit moment zit er aan een boom net genoeg hout voor één mahoniehouten cocktailprikker.

Overigens sstonden er langs de rand van het perceel al heel wat bomen. Het is hier de gewoonte om bomen langs de rand van je perceel te planten en daar dan prikkeldraad tussen te hangen. Er staan dan ook al enige oudere mahoniebomen, maar vooral ‘Gumbo limbo’ bomen. Die laatsten worden als takken in de grond gestopt en lopen vanzelf uit. Qua vorm lijken ze een beetje op een knotwilg. Verschillende soorten vogels en kapucijnaapjes schijnen de vruchten van de Gumbo limbo te eten, maar voorlopig heb ik nog geen aap gezien. Het hout is waaibomenkwaliteit, net goed genoeg voor lucifers en kratten, maar verder niet.

Tijdens het planten afgelopen week heb ik verschillende buren op bezoek gehad. Die waren erg geïnteresseerd in mijn boomplanttechniek. Meestal stoppen ze hier gewoon een afgezaagde tak in de grond aan het begin van het regenseizoen en dan hopen ze er maar het beste van. Ook heb ik al twee buren gehad die ons land willen huren om er hun vee op te weiden. Dat gaat dus niet door, die koeien vreten meteen mijn boompjes op.

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home