Panamagie

Deze weblog gaat over onze emigratie ervaringen (2006 - 2011). We hebben een herbebossings en toerisme bedrijf. We ontvangen gasten in onze bed en breakfast en bos-tuin. Zie www.hotelheliconiapanama.com Voor de tuin, zie: www.tanagertourism.com Ecotoerisme is belangrijk - ECO betekent voor ons 'Ecological and Community Oriented'. Nieuwe blogs met meer fotos, zie: www.panamagic.wordpress.com Volg ons ook op facebook: Heliconia Inn e-mail naar: tanagertourism@gmail.com

donderdag, januari 14, 2010

Vogels en andere beesten

Ook op het land is er steeds meer te beleven. De geplantte bomen zijn enorm gegroeid en er zijn ook veel bomen, vooral guave’s, uit zichzelf opgekomen. Een aantal soorten, zoals de cecropias en de guaves, begint al te bloeien en vrucht te dragen. Ook zijn er steeds meer bloeiende struiken. De heliconias en gembers die we de afgelopen jaren gepland hebben, doen het uitstekend. Ook de ‘Stachytarpeta‘-stekjes die we uit de VS hebben gehaald zijn flink gegroeid.

Er valt dus veel meer fruit en nectar te halen op ons land. En dat trekt insecten, vogels en andere dieren aan. De afgelopen weken heb ik een aantal nieuwe vogelsoorten op ons terrein gevonden (Amerikaanse pygmee ijsvogel, gestreepte koekoek, dikbekorganist) en soorten die vroeger schaars waren, zoals de langsnavelsterkeelkolibrie, de ’lineated woodpecker‘ en de geelrugtroepiaal zien we nu regelmatig. Verder zien we ook steeds vaker ’bird-parties‘: verschillende soorten vogels die in een losse groep door het bos/struikgewas fourageren. Vooral tangaren houden wel van een feestje.

Het is moeilijk te zeggen of er ook meer reptielen en zoogdieren rondlopen, want die zijn meestal veel moeilijker te vinden dan vogels. We zien wel vaak eekhoorns. Die kunnen tegenwoordig vrij gemakkelijk ons land opkomen omdat de kruinen van sommige van onze bomen nu in contact zijn met de boomkruinen van de buren. De eekhoorns doen zich vooral tegoed aan de guaves. Volgens Justino hebben we ook heel veel konijnen op het land en daarom ook een aantal konijneneters. Onder die laatsten onder andere de gewone boa constrictor, een bedreigde diersoort die nu bij ons enig respijt krijgt.

We hebben ook al enige tijd een noordelijke spookvleermuis (Diclidurus albus) te gast. Deze spierwitte vleermuis (vandaar de naam?) heeft weliswaar een groot verspreidingsgebied (van Mexico tot oost Brazilië), maar is overal schaars. Er is verder niet veel meer over bekend dan dat ze vrij hoog vliegen en vooral motten eten, per nacht wel 1000. Maar goed, hij/zij is alleen, en zal dus geen groot effect hebben op de mottenpopulatie van Palmilla.

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home