Panamagie

Deze weblog gaat over onze emigratie ervaringen (2006 - 2011). We hebben een herbebossings en toerisme bedrijf. We ontvangen gasten in onze bed en breakfast en bos-tuin. Zie www.hotelheliconiapanama.com Voor de tuin, zie: www.tanagertourism.com Ecotoerisme is belangrijk - ECO betekent voor ons 'Ecological and Community Oriented'. Nieuwe blogs met meer fotos, zie: www.panamagic.wordpress.com Volg ons ook op facebook: Heliconia Inn e-mail naar: tanagertourism@gmail.com

zondag, april 13, 2008

Nummer 100!!!

Nee, niet het honderdste blog, maar we hebben op 5 april wel de honderdste vogelsoort op ons land geregistreerd. En als u weet dat er in heel Nederland in de afgelopen 100 jaar ongeveer 450 soorten zijn gezien, dan snapt u wel dat 100 soorten in anderhalf jaar op 8 hectares bepaald niet gering is.

Nummer honderd was de gestreepte tiran. Het waren er zelfs twee, waarschijnlijk een paartje op doortocht naar Mexico. De gestreepte tiran broedt van Noord-Mexico tot Noord-Argentinië en de vogels die in het noorden en zuiden broeden, komen overwinteren in Centraal Amerika. Gestreepte tirannen eten grote insecten zoals cicaden en wespen, kleine hagedisjes en bessen.

Het aantal vogelsoorten is de afgelopen maanden behoorlijk toegenomen en ik heb in de eerste vier maanden van 2008 meer soorten gezien dan in heel 2007. Niet alleen meer, maar ook andere soorten. Er is een lichte verschuiving te zien naar soorten die je vaker ziet in struikachtige gebieden en open bossen, terwijl soorten die van open grasland houden, zoals de witkaakweidespreeuw schaars worden en verdwijnen (nog wel te zien bij de buren).

Vogels die wat meer geassocieerd zijn met open bossen die altijd aanwezig zijn, zijn o.a. drie soorten winterkoninkjes, een paartje panamagorzen, een paartje gebandeerde mierklauwieren, toviparkietjes en maisparkietjes, temmincks stekelstaartjes, blauwstaartsmaragdkolibries en grijskeelschoffelsnavels. En een paartje tropische schreeuwuiltjes heeft drie kuikens grootgebracht op ons land. We krijgen af en toe bezoek van zwavelborsttoekans, kuiforopendola’s, geelstaarttroepialen en de langsnavelsterkeelkolibrie. Boven ons land vliegen vaak zwarte en kalkoengieren, amerikaanse fregatvogels, vleermuisvalken, grote zwarte buizerds, geelwang- en geelvoorhoofdamazones, soms een witstaartwouw of een kaalkopooievaar en éénmaal een amerikaanse vorkstaartwouw. Voor meer foto´s, kun je terecht op de ´galleries´van onze website (www.tanagertourism.com ).

Wat betreft andere beesten gaat het ook goed. Af en toe struikelen we bijna over de hagedissen. We hebben o.a. groene leguanen en jezusbasilisken (die kunnen over het water rennen). Slangen zien we niet of nauwelijks. Af en toe een katoogslang die het op de kikkers voorzien heeft, maar die wordt niet langer dan een halve meter en niet dikker dan je pink, Ze hebben weliswaar giftanden, maar die staan achterin z´n bek en het gif is zwak. Niet bepaald vergelijkbaar met een anaconda of zwarte mamba. We weten ook vrijwel zeker dat er nog steeds gordeldieren op ons land rondstruinen, maar die zien we nooit. Wel zien we af en toe een eekhoorn en de hond van de buren die in het bouwzand komt graven.


PS voor de fanaten: ik heb de door C.S: Roselaar samengestelde lijst gebruikt voor de Nederlandse namen van de vogels (Geïllustreerde encyclopedie van de vogels, 1991).

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home